Intervju z dr. Stanislavom Ostankom

Doktor_Stanislav_Ostanek.jpgPred kratkim smo na Igu dobili dolgo pričakovanega dodatnega zdravnika splošne medicine. V okviru Zdravstvene postaje Ig, ki deluje v Centru Ig, je svojo ordinacijo odprl Stanislav Ostanek, dr. med. , ki smo ga ob tej priložnosti povabili na intervju.

Vaša ambulanta je odprta dober mesec dni. Kakšen je bil odziv pacientov?
Moram reči, da je odziv zelo pozitiven. Ljudje , ki za ambulanto že vedo in me poznajo, tudi radi pokomentirajo, češ ''da je bil že čas'' ; marsikdo tudi vpraša, kdaj in kako se lahko registrira. Do sredine maja, ko je bilo prvič objavljeno v Mostiščarju, so za ambulanto vedeli le redki posamezniki, sedaj pa ve vedno več ljudi in tudi odziv je temu primeren.

Pridobili ste koncesijo za opravljanje dejavnosti splošne medicine, torej si vas lahko ljudje izberejo za svojega osebnega zdravnika. Kakšen je postopek za to in koliko pacientov lahko sprejmete?
Postopek je enostaven: v primeru, da še nimate izbranega osebnega zdravnika, se oglasite v naši ambulanti s kartico zdravstvenega zavarovanja in podpišete izjavo o izbiri osebnega zdravnika, oziroma pokličete (ali pa se oglasite osebno) v ambulanto kamor ste hodili do sedaj in prosite, da vaš zdravstveni karton pošljejo na naš naslov. Za dodatne informacije, oz. v primeru nejasnosti lahko pokličete v ambulanto sestro Adrijano (tel. 2802 328), lahko pa tudi pridete na informativni obisk.

Prej ste bili zaposleni v zdravstvenem domu, je bila odločitev iti na svoje težka? S čim ste se ukvarjali tam?
V Zdravstvenem domu Ljubljana sem bil zaposlen 18 let. Ves ta čas sem delal v ambulanti splošne medicine, bil sem izbrani osebni zdravnik približno 2000 pacientom. Leta 2003 sem končal specializacijo iz splošne medicine. Poleg splošne medicine sem delal tudi v specialistični ambulanti za sladkorno bolezen, kjer sem vodil bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2. Kljub mojemu odhodu sem z zdravstvenim domom Ljubljana sklenil dogovor o nadaljevanju dela v sladkorni ambulanti. Tako sedaj enkrat tedensko,poleg redne vsakodnevne ambulante na Igu, delam tudi v sladkorni ambulanti na Metelkovi. Odločitev o prehodu med zdravnike zasebnike ni bila enostavna. Po eni strani ni enostavno pustiti ljudi, katerim si bil zdravnik vrsto let in na nek način spet začeti od začetka, po drugi strani pa mi to, da sem začel na svoje, pomeni poseben izziv.

Ambulanta je odprta vsak delovnik, nudite pa tudi obiske na domu. Komu so namenjeni in koliko stanejo?
Obiski na domu so namenjeni predvsem bolnikom, ki zaradi starosti , invalidnosti ali pa tudi drugih razlogov, težko ali pa ne morejo priti v ambulanto. V takih primerih so obiski na domu za bolnika brezplačni, ker so kriti iz sredstev zdravstvenega zavarovanja.

Poznamo vas tudi kot člana občinskega sveta, kjer sodelujete že četrti mandat. Očitno vam ni vseeno za vaš domači kraj in občino …
Da, res sem svetnik že četrti mandat-predvsem zaradi želje sodelovati pri tem, da postane občina Ig ljudem prijazen kraj, med drugim tudi v smislu zagotavljanja zdravstvene oskrbe, ki zajema tako zdravljenje, kot preprečevanje bolezni. Vendar pa '' zdravje'' po definiciji ni samo ''odsotnost bolezni'' , ampak širše gledano pomeni nekakšno splošno ''dobro počutje'', ki je v veliki meri odvisno tudi od okolja v katerem živimo. In če naše okolje pripomore k temu, da živimo manj stresno in bolj zadovoljno življenje- pa naj bodo to varne šolske poti, dobre povezave z mestom, različne možnosti za rekreacijo, kulturne dejavnosti, prijetna druženja- le to prav tako pripomore h krepitvi in varovanju zdravja.

S čim se ukvarjate v svojem prostem času, če ga sploh kaj ostane?
Zadnje mesece sem bil res zelo zaposlen z opremljanjem ambulante in s premagovanjem raznih administrativnih ovir, tako da sem letos kolesarjenje precej zanemaril, vendar nameravam to vsaj delno še nadoknaditi. V hladnih mesecih pa sem pristaš teka na smučeh.

Intervju je vodila ga. Maja Zupančič

Intervju je objavljen v občinskem glasilu Mostiščar, junij 2011.

Ig, 20.06.2011

Arhiv novic

URNIK ORDINACIJE

ponedeljek 13.30-20.30
torek  7.30-13.30
sreda  7.30-13.30
četrtek  7.30-13.30
petek  7.30-13.00

Referenčna ambulanta

ponedeljek 13.30-20.30
torek  7.30-13.30
sreda  7.30-13.30
četrtek  7.30-13.30
petek  7.30-13.00

KONTAKTNI PODATKI

Splošna medicina,
Stanislav Ostanek, dr.med., spec.

Banija 4
1292 IG

Obvestila, naročanje in sporočila

tel: 01/280-23-28

Referenčna ambulanta
tel: 08/2017-162